Een bewust en verantwoord voedingspatroon met koffie

Wist u dat, er na honderden onderzoeken is gebleken dat koffie prima past in een bewust en verantwoord voedingspatroon? Koffie neemt gelukkig een belangrijke plaats in het voedingspatroon van miljoenen Belgen en Nederlanders.

Belgen en Nederlanders drinken jaarlijks gemiddelde 147 liter koffie. Dat zijn zo ’n 3 kopjes koffie per dag! Het is dan ook niet verwonderlijk dat de koffie branche wereldwijd ongeveer 250 miljoen mensen aan het werk houdt.

Een koffiedrinker krijgt een belangrijke dagelijkse hoeveelheid vocht binnen. Het is één van de meest geliefde dranken van ons. Koffie bevat waardevolle antioxidanten en mineralen en indien u het zonder melk en suiker drinkt bevat het geen calorieën en valt zodoende bij het voedingscentrum onder de noemer “bij voorkeur” te consumeren dranken. Het is zo ingeburgerd, dat het niet meer weg te denken is.

Voor een goed kopje koffie wordt aangeraden zo’n 7 gram koffie te gebruiken.

Arabica

Dat is de beste koffie en lange tijd de enige die mensen konden verbouwen. Deze koffie soort groeit voornamelijk in landen met een warm en vochtig klimaat, vooral in Midden-Amerika.
Deze koffieboon is plat en langwerpig. Als hij gebrand is, dus zoals u hem gewoonlijk kan zien, wordt hij nooit erg donker, maar blijft lichtbruin en vrij dof, de groef in het midden van de boon is veel lichter, een beetje grijzig.

Robusta

In vergelijking met de Arabica koffiesoort die eerder is besproken is hij als een simpele tafelwijn tegenover een Bourgogne. Hij wordt in die gebieden gekweekt, waar de Arabica, die te teer is, niet kan gedijen. De koffie die u koopt is dikwijls een door de brander samengestelde melange. Alleen de allergoedkoopste soorten koffie bevatten niets anders dan de ‘Robusta’.

De soorten mengen op kleur, geur en andere eigenschappen is het werk van de koffiebrander. Een sterke koffiesoort voor de kleur is dan de Robusta. Oh ja, misschien wel leuk om te vertellen na dit verhaal ,is dat J’s Premium bestaat voor 100% uit kwalitatieve Arabica espressobonen.